Aquest dilluns, 18 de setembre, s’ha posat en marxa el projecte de la banda/orquestra escolar per a alumnes de 3r i 4t dels centres d’educació primària de Prats de Lluçanès, les escoles Lluçanès i FEDAC, coordinat per l’EMAL (L’Escola de Música i Arts del Lluçanès).
Aquest nou projecte té com a objectiu principal l’accés de l’alumnat a la pràctica instrumental de manera experiencial, participativa i democràtica a través de sessions que es desenvoluparan a les escoles d’educació primària dins de l’horari lectiu.
A l’escola Lluçanès hi participen un total de 38 alumnes, repartits en dos grups de 16 persones cadascun, que tocaran el saxo i el clarinet. A l’escola FEDAC, el nombre d’alumnes participants és de 15, i s’agrupen en un sol grup que tocarà la trompeta, el trombó i el clarinet.
L’alumnat participant rep l’acompanyament d’un professor/a de l’EMAL i un mestre/a especialista de música. Les classes tenen una durada d’una hora setmanal per a cada grup, i s’allargaran durant tot el curs. El projecte té una durada de dos anys per a l’alumnat de 3r i un any per a l’alumnat de 4t.
A partir de la pràctica instrumental conjunta es treballen i potencien valors com el respecte, la tolerància, l’autonomia, la interdependència i el treball en equip. El projecte representa una oportunitat per reforçar positivament la imatge col·lectiva del grup i potenciar l’autoestima dels infants participants. Alhora, vol ser una eina que contribueixi al desenvolupament de competències socials i relacionals dels nens i nenes.
Coordinació d’agents implicats
Pel correcte desenvolupament del projecte es treballa conjuntament amb les escoles i l’EMAL. Per una banda, hi haurà coordinació amb els tutors de les classes on es desenvolupa el projecte i també amb l’equip directiu dels centres. La intenció és compartir objectius, fer seguiment, valoració i avaluació de tot el treball que es va realitzant, i l’organització i planificació d’activitats conjuntes: concerts, col·laboracions, etc.
Per una altra banda, el projecte contempla treballar i implicar el professor/a especialista de música, ja que estarà a l’aula com un/a professor/a més a fi de garantir un treball continuat i transversal. La banda escolar tindrà coordinació i s’articularà amb l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL), de manera que la banda podrà participar d’activitats conjuntes amb altres propostes de l’EMAL.
L’EMAL també serà clau per poder donar resposta i possibilitat de continuïtat individual als participants que ho desitgin, amb la possibilitat d’inscriure’s als diversos programes educatius que l’Escola de Música i Arts contempla als municipis del Lluçanès. Finalment, el projecte pretén coordinar-se, també, amb els projectes similars que puguin sorgir o que actualment s’estiguin portant a terme, com el cas de Perafita, dirigit per l’EMAL, i a Alpens, que s’assumeix íntegrament des del mateix centre.
El projecte compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, que ha assumit el cost econòmic del professorat; la Fundació Doctor Grau, que ha fet la compra dels instruments; les escoles participants, que han coordinat la proposta, i l’EMAL, que s’ha encarregat de la direcció artística del projecte i de la coordinació general.
L’alcalde, Jordi Bruch; la primera tinent d’alcalde, Montse Boladeres; la regidora d’Educació, Rosa Vilà; el regidor de Cultura, Jordi Batriu; la directora de l’EMAL, Rosa Rodríguez; les direccions de les escoles participants; representants de la Fundació Doctor Grau i la tècnica de l’àrea d’Educació i Cultura de l’Ajuntament, han seguit de prop l’estrena del projecte, aquest dilluns.