El ple telemàtic de l’Ajuntament de Prats d’aquest mes de maig ha aprovat una moció conjunta de suport a l’amnistia per defensar que l’única solució a la repressió viscuda en el conflicte polític català és l’aprovació d’una Llei d’Amnistia. Tal com ha explicat l’alcalde, Jordi Bruch, a la moció també es reclama la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades.

La sessió també ha permès aprovar el conveni d’encàrrec de gestió entre l’Ajuntament de Prats i el Consorci del Lluçanès per a l’execució d’actuacions del programa del Pacte d’Estat contra la violència de gènere per l’exercici 2020. Aquest programa conté un conjunt de mesures dirigides a prevenir i combatre totes les formes de violència contra les dones i millorar la resposta de les administracions envers les víctimes i els seus fills menors a través de l’atenció, informació i assessorament, assistència social integral.

També ha prosperat el punt sobre la modificació de relació de llocs de treball del consistori, amb la creació d’una nova plaça de treball de personal tècnic AOC.

El ple ha donat el vistiplau a una modificació de crèdit del vigent Pressupost Municipal, que inclou retribucions bàsiques de l’Escola Bressol La Pitota, tasques de tractament de residus especials de la deixalleria, el Projecte de reforma i rehabilitació de Cal Bernat, entre d’altres.

Pel que fa a les mocions, se n’han presentat 6. La segona moció presentada conjuntament ha estat la del reconeixement de la discapacitat social. L’Ajuntament de Prats se suma així a la iniciativa de la Associació Tea-Asperger d’Osona pel reconeixement institucional de la discapacitat social i per a poder sol·licitar el seu reconeixement jurídic.

ERC Prats ha presentat dues mocions més en solitari, una per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal, que ha estat aprovada per unanimitat i una segona per l’impuls del projecte de Xarxa de Petita Infància i Família del Lluçanès que també ha comptat amb el suport de tots els grups.

El RAP per la seva banda ha presentat una moció per iniciar la feminització dels carrers del poble per tal de fer efectiva la igualtat entre homes i dones, també en el nomenclàtor del municipi.

El regidor d’Igualtat, Isaac Romero, ha exposat que actualment Prats no compta amb un sistema de creació de nomenclàtor per determinar el procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics del municipi. Per això, Romero ha proposat retirar la moció amb el compromís de treballar per una comissió tècnica pel proper ple que reculli la igualtat de gènere com a criteri específic i que podrà acceptar propostes sorgides de la Taula d’Igualtat. La moció finalment ha estat retirada pel RAP.

El RAP ha presentat una darrera moció per reduir l’amiant a Prats que ha estat aprovada per unanimitat. La moció contempla crear un inventari de tots els equipaments, espais i edificacions públiques municipals amb presència d’amiant o fibrociment que hi ha a Prats de Lluçanès i dotar un pressupost per la seva progressiva retirada. A proposta d’ERC Prats, al punt 8 de la moció s’ha afegit que el compromís de l’Ajuntament en vetllar i donar suport en la retirada a totes les persones del poble que ho necessitin.

A l’apartat de precs i preguntes, el grup d’ERC Prats ha aportat una reflexió sobre la necessitat d’incidir i prevenir una davallada de les dades en recollida selectiva, i mantenir la tensió de la població per seguir tenint bons resultats. La regidora de Sostenibilitat, Vanessa Gómez, ha declarat que ja es treballa en aquesta línia i que no s’ha abaixat la guàrdia. En aquest últims mesos, factors com la pandèmia o l’arribada de persones nouvingudes poden haver causat canvis en les dades de recollida, ha afegit.

El grup d’ERC també ha preguntat quin criteri se segueix per posar pilones davant dels guals permanents on hi ha problemàtiques amb l’aparcament. El regidor de Via Pública, Jordi Bruch, ha respost que des de l’Ajuntament es busquen solucions as casos concrets que es detecten per facilitar la convivència amb el veïnat.

Per la seva banda el RAP, ha preguntat en quin punt se situa l’endeutament municipal. Així ho ha aclarit la regidora, Queta Bosch: “Ens preocupa que augmenti aquest endeutament amb totes les obres que es preveuen, i més veient que en els pressupostos participatius del 2021, el 70% de les propostes de millora estan enfocades a la millora dels espais.” L’alcalde, Jordi Bruch, li ha contestat que justament 245.000 euros del pressupost municipal, si s’hi suma el pressupost de Cal Bernat, estan destinats a millores del manteniment.

Recupera la sessió del ple aquí.