Aquest dimecres 18 de setembre es va celebrar el ple ordinari del mes de setembre de l’Ajuntament de Prats. Després de l’estiu i el període de vacances, els engranatges de la política municipal de Prats van tornar a la rutina amb el ple de setembre, una sessió llarga, amb forces punts a l’ordre del dia. La sessió va permetre aprovar la moció conjunta de declarar Prats de Lluçanès municipi antifeixista davant dels fets ocorreguts el passat diumenge 1 de setembre. També es va aprovar el conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior i l’Ajuntament de Prats per a l’adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci.

Entre els punts destacats, cal subratllar l’aprovació de la declaració de Prats de Lluçanès com a municipi antifeixista davant dels fets que van tenir lloc el diumenge 1 de setembre en que el poble es va despertar amb diversos actes vandàlics acompanyats de símbols feixistes i atacs a la llibertat d’expressió. En aquest sentit, l’alcalde de Prats, Jordi Bruch, va explicar que l’equip de govern va emprendre accions immediates, com ara una reunió amb veïns i veïnes i entitats per abordar una resposta col·lectiva davant d’aquests atacs. Fruit d’aquella sessió n’ha sorgit l’aprovació d’aquesta moció de ple acord amb la resta de grups polítics amb representació al consistori o la pintada conjunta de les parets afectades del camp de futbol.

Amb l’objectiu de prevenir i perseguir amb rigor els atemptats contra la indemnitat i la llibertat sexual de les dones que s’han produït recentment en diverses festes populars i espais d’oci, l’Ajuntament de Prats, va aprovar el conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat i l’Ajuntament de Prats per a l’adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. El regidor d’Igualtat, Isaac Romero, va exposar que “aquest protocol permetrà denunciar el que fins ara es consideren sancions administratives i que no estan recollides en el codi penal, com ara situacions d’exhibicionisme obscè o injúries sexuals.” I que amb aquesta acció, el consistori complementa  els plans del Consell Comarcal d’Osona en els quals ja està adherit. Isaac Romero va remarcar que es treballa perquè a Prats “només sí és sí”.

En l’àrea de patrimoni, també es va fer un nou pas amb la proposta de declaració de Cal Bach, Cal Bernat, les Tres Fonts i el Safareig municipal com a Béns Culturals d’Interès Local, quatre immobles de rellevància local pel seu valor arquitectònic, històric i cultural. La proposta passarà ara en mans del Consell Comarcal d’Osona.

També es van aprovar les certificacions dels Vestidors de la Zona Esportiva. La primera per import de 126.284,45€, la segona de 58.009,66€ i la tercera de 52.507,09€, així com diverses bonificacions ICIO per la rehabilitació de les façanes del carrer Major, 31carrer Sorribes, 11,  el carrer Sant Pere, 62 i els vestidors de la zona esportiva.

El padró municipal amb referència a l’1 de gener de 2019 amb un nombre de 2.569 habitants també va prosperar amb els vots de tots els grups. Segons va declarar Jordi Bruch, les dades són positives, ja que suposen un augment del 2,4% de la població respecte l’any 2018. Bruch va remarcar que se seguirà treballant perquè Prats segueixi gaudint de bones dades i retenint la població.

També va tirar endavant la modificació puntual POUM, consistent en la variació dels límits del PAU-4 “PP2 3a fase”. Així com l’aprovació del compte general de l’Ajuntament de Prats corresponent a l’exercici econòmic 2018, tot i l’abstenció del RAP.

El ple va donar llum verda a la  modificació llocs de treball, amb un increment del complement específic de 250€ bruts mensuals del lloc de treball agutzil, motivat per l’augment de tasques com a cap de brigada. Jordi Bruch, va aprofitar per agrair la tasca feta a l’agutzil, Llorenç Vall que es jubila aquesta setmana després de quaranta anys al capdavant del càrrec.

Finalment, en l’àrea de comunicació i imatge corporativa, es va aprovar la modificació inicial de l’escut municipal amb la voluntat d’adaptar-lo als temps actuals i amb un nou manual de marca. D’aquesta manera, un especialista en la matèria de la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació elaborarà una memòria-informe amb la nova adaptació. El punt va es va provar amb tots els suports, excepte la regidora del RAP que hi va votar en contra.

Prats també s’adhereix a la iniciativa de Consum estratègic nacional impulsada per l’ANC. Aquesta va ser la segona moció conjunta del ple que suposa la inscripció de l’ajuntament al registres de consumidors estratègics d’aquesta plataforma d’empreses compromeses amb els decisions preses democràticament pel poble de Catalunya.

El grup d’ERC Prats va presentar diverses mocions, tres de les quals, aprovades amb unanimitat, la referent al sector agrari i ramader, la moció de suport al Correllengua 2019 i la moció de suport a la 3a vaga pel clima del proper 27 de setembre i per l’emergència climàtica. La darrera moció, l’elaboració d’un Pla de Dinamització comercial, finalment va quedar apartada per ser introduïda en la propera sessió del ple. En aquest sentit, l’alcalde i la regidora de Comerç, Montse Juvanteny van exposar que cal començar parlant amb els agents implicats, és a dir, la Unió de Botiguers i Comerciants. En aquest sentit el desenvolupament d’aquest pla es podria elaborar a partir del reglament de participació del municipi que s’està posant en marxa.

D’altra banda, la moció del RAP de creació d’una comissió informativa no va obtenir els suport necessaris per ser aprovada; Junts per Prats i Movem Prats hi van votar en contra i ERC Prats i RAP a favor. Jordi Bruch, va argumentar que a banda la comissió no és obligatòria en un municipi com Prats, ja que té menys de 5.000 habitants. Tot i així va recordar que l’equip de govern va més enllà i no només se cenyeix a una comissió informativa que només obliga a trobar-se una setmana abans del ple sinó que va estendre la mà a la resta de forces polítiques per tal de treballar amb total transparència: “la missió de l’equip de govern és ser transparents al 100% i no tenim cap problema en donar-vos tota la informació que us faci falta tots els dies que es faci falta”. En aquest sentit va remarcar que els portaveus de Junts per Prats, Movem Prats, ERC i RAP ja es van trobar per preparar el Ple i que la intenció és que segueixi així.

En l’apartat d’informacions, els set regidors de l’equip de govern van donar els detalls de les accions més destacades fetes fins ara en cadascuna de les seves àrees, així com també les que cada regidoria encara per a les properes setmanes.

Finalment, a l’apartat de precs i preguntes, ERC Prats va preguntar, entre altres, com s’ha plantejat fomentar el transport de l’autobús a demanda, com es gestionaran les aportacions fetes per millorar la mobilitat, les properes accions al voltant de la reforma horària o l’estat de les obres del pàrquing de Cal Pelut.

Per la seva banda, el RAP va consultar quina és la situació de les pistes de pàdel i va instar a fer un minut de silenci abans de la finalització del ple amb motiu de les quatre dones assassinades els darrers dies a l’Estat. Una acció que es va celebrar al finalitzar-se el ple.

Podeu recuperar la sessió completa del ple aquí.