L’equip de govern i ERC van mostrar el seu compromís públic a favor de la creació d’una Oficina d’Atenció Ciutadana de Mossos d’Esquadra a Prats de Lluçanès en el ple celebrat dimecres. Un compromís que comporta la voluntat de continuar treballant fermament a favor per aconseguir una reivindicació històrica i l’anunciada Oficina mitjançant les mesures que es considerin necessàries, que ha de tenir caràcter comarcal, i en què el RAP hi va votar en contra.

La moció presentada per Junts per Prats i Movem Prats arriba després que des del Departament d’Interior s’hagi mostrat la disponibilitat per garantir el dret de seguretat de la ciutadania al municipi i al Lluçanès. Un fet pel que l’alcalde Jordi Bruch i l’equip de govern han treballat des de principis de mandat amb reunions periòdiques amb Interior.

El regidor d’ERC, Isaac Peraire ha exposat que els temes de seguretat van més enllà dels Mossos d’Esquadra i que caldria posar èmfasi en què cal treballar per millorar la seguretat ciutadana. “El què volem és tenir els serveis d’una comarca i ser comarca”, ha afegit.

 

Per la seva banda, la regidora del RAP, Queta Bosch ha coincidit amb Peraire remarcant que l’oficina dels Mossos s’aconseguirà quan el Lluçanès esdevingui comarca.

Jordi Bruch ha reblat que es vetllarà perquè la nova oficina satisfaci les necessitats reals del territori, tant les del poble com del Lluçanès. En aquest sentit, Bruch ha exposat que en les properes setmanes el conseller Miquel Buch visitarà el territori per detallar les fases del procés de creació d’aquesta nova Oficina de proximitat dels Mossos d’Esquadra, i que han de servir per vetllar i garantir la convivència i seguretat.

L’alcalde ha remarcat que la nova Oficina permetrà que les estadístiques de furts i robatoris siguin reals, ja que s’afavorirà la denúncia de robatoris, un fet que ara no es garanteix perquè la gent s’ha de desplaçar fora del poble. És per això que les dades oficials de robatoris al municipi no es corresponen amb les que es tenen al Departament d’Interior i cal treballar per resoldre-ho.

En la moció presentada per l’equip de govern s’hi ha incorporat els punts que van acordar els alcaldes i alcaldesses del Lluçanès: Recuperar i potenciar les patrulles de referència pels municipis del Lluçanès, augmentar la presència d’efectius del cos de Mossos d’Esquadra a la comarca, la creació d’una Oficina d’Atenció Ciutadana dels Mossos d’Esquadra a nivell del Lluçanès i estudiar la necessitat o conveniència, si s’escau, de col·locació de càmeres de seguretat a determinats punts estratègics del territori.

Rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central

El Ple de l’Ajuntament de Prats ha aprovat la moció conjunta de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central que vol inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, retirar-li la credencial de diputat i negar la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras.

Segons ha exposat l’alcalde aquesta resolució vulnera tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com el Reglament del Parlament.

Amb la moció es dóna suport a les propostes de resolució aprovades pel Parlament de Catalunya el 4 de gener, així com totes les accions que es prenguin per defensar els drets del president i dels eurodiputat que són a la presó o a l’exili.

També s’insta a l’Estat espanyol a trobar una solució política al procés que viu el nostre país. Posar fi a la repressió, la judicialització i la persecució d’electes, representats de la societat civil i institucions. Es reclama la posada en llibertat dels presos i preses polítiques i el lliure retorn dels exiliats i exiliades, així com mantenir el  compromís com a electes locals a seguir defensant el dret d’autodeterminació de Catalunya.

Altres acords que han prosperat a la sessió són la modificació de la taxa de l’Escola Bressol La Pitota que incorpora el servei de dinar, l’acollida a les 8 del matí i l’acollida de tarda de les 5 a les 6, l’actualització del text del conveni entre l’Ajuntament i la Diputació per la gestió informatitzada del padró d’habitants, o l’aprovació dels crèdits extrajudicials i incobrables. També s’ha aprovat el plec de clàusules i l’inici de l’expedient de compra de Ca l’Andreuet amb els vots a favor de Junts per Prats i Movem Prats i en contra d’ERC Prats i el RAP.

Pel que fa al grup municipal d’ERC Prats ha presentat un total de 4 mocions. La moció pel retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social ha estat aprovada per unanimitat.

També ha comptat amb tots els suports la moció per a la creació d’un quadern amb les dades meteorològiques de Prats, per tal que passin a ser un recull històric pel poble. Jordi Bruch ha evidenciat que l’Ajuntament ja disposa d’un recull de dades meteorològiques dels períodes 1907-1918 i del 1937 fins a l’actualitat i per això s’ha aprovat per unanimitat modificant la moció i esmenant que “se seguirà treballant amb aquest recull i se’n potenciarà la seva difusió”.

Pel que fa a la moció de reactivació del projecte de salut comunitària també d’ERC Prats ha estat aprovada amb tots els suports però amb modificacions, ja que la regidora d’Acció Social, Montserrat Juvanteny, ha remarcat que s’està treballant en la fase de diagnosi del projecte i per tant, la realitat és que s’està i se seguirà treballant per l’elaboració d’aquest pla de treball que vol millorar la salut de la població del poble.

Finalment ERC Prats també ha presentat una moció referent a la problemàtica de les colònies de gats presents a la població. Segons ha respost la regidora de Sostenibilitat, Vanessa Gómez, no s’han detectat colònies de gats i ni els representats polítics ni els tècnics no han estat informats d’aquesta problemàtica. Gómez ha indicat que en cas que sigui així es treballarà per solucionar i es buscaran mecanismes per a fer-hi front com les ajudes provinent de la Diputació que treballen per colònies de gats controlades. La moció ha estat retirada pel grup republicà.

El RAP ha presentat una moció per a la millora de la zona d’autocaravanes, que contempla la incorporació d’una zona d’ombratge entre les parcel·les, l’ampliació  del nombre de places d’aparcament d’autocaravanes i campers i la creació d’una zona d’esbarjo infantil. La moció no ha prosperat ja que ha comptat amb els vots en contra de Junts per Prats i Movem Prats, l’abstenció d’ERC Prats i el vot a favor del RAP. L’alcalde Jordi Bruch ha argumentat que les actuacions que es proposen fan pensar més en un servei de càmping, una funcionalitat que no es correspon amb la finalitat de l’àrea d’autocaravanes que està pensada per pernoctar. Bruch ha afegit que des de l’equip de govern es tenen pensades actuacions de millora a la zona però no les que consten en la moció, ja que les zones d’autocaravanes han de promoure la dinamització al poble.

A l’apartat d’informacions, l’equip de govern ha exposat les properes accions i actes destacats de cada regidoria, entre elles la celebració de la Festa Major de Sant Vicenç, la celebració de les Xeres de Santa Àgata, el Festival de Foc i Llum del Lluçanès, la presentació del llibre, “El referèndum inevitable” de Carles Mundó del proper 26 de gener, o també en l’àmbit d’obres la finalització de l’arribada de gas al pavelló que acabarà la propera setmana o la instal·lació de llum al pàrquing de Cal Pelut i l’adequació d’una rampa al lavabo adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

A l’apartat de precs i preguntes, el regidor Isaac Peraire ha demanat si davant el naixement de la nova Comissió de Festes, s’ha parlat amb les entitats que fins ara organitzaven les barres a les festes del poble, ja que era una font d’ingressos important. Jordi Bruch ha remarcat que les barres per les entitats només han tingut lloc en els darrers anys i que anteriorment ja havien conviscut la Comissió de Festes amb la resta d’entitats amb èxit. A més, s’ha recordat que ja s’havia fet una reunió, i enviat l’acta corresponent per a les entitats i associacions que no hi havien pogut assistir, on hi constava el treball per activar una nova comissió de festes més transversal i amb el suport de secretaria-intervenció per garantir-ne la màxima transparència.

La regidora Queta Bosch ha demanat quins altres projectes de mobilitat es té en previsió de treballar. Segons li ha respost Bruch es treballa per crear una rampa accessible a la Biblioteca Municipal, la millora de la seguretat dels vianants amb tanques al carrer Cinc de Febrer i també s’instal·larà una tanca a l’Avinguda de Pau casals i un pas de vianants accessible des de la vorera del Bon Gust cap al carrer Reforma.