Les Festes de Sant Joan i Els Elois de Prats de Lluçanès 2023 presenten un programa carregat d’activitats gratuïtes i per a totes les edats entre el dissabte, 10 de juny i el dilluns, 26 de juny, que ompliran la capital del Lluçanès de disbauxa, cultura popular i tradició.

La programació completa, amb tots els detalls, es pot consultar AQUÍ. L’organització dels diferents actes i propostes és fruit del treball entre l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, la Comissió de Festes, entitats i diversos col·laboradors del poble. En aquest sentit, el consistori vol agrair-los la seva disposició per fer possible les festes.

El regidor de Cultura i Festes, Jordi Batriu, explica que les Festes de Sant Joan i els Elois 2023 “s’han preparat amb més ganes que mai” i que “hi ha un gran desig de retrobar-nos, de gaudir, de sortir als carrers i de compartir amb parents i amics, amb pradencs i forasters, l’alegria de la nostra gran festa de l’estiu”.

Els actes de la festa comencen el dissabte, 10 de juny, amb el V Torneig del Lluçanès, memorial Carles Costa; la Mostra de Teatre de l’alumnat de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès (EMAL); inflables i jocs amb l’Esplai Paff; i un sopar a càrrec de l’AFA de l’Escola Lluçanès.

El diumenge, 11 de juny, l’activitat continua amb el mercat i les botigues obertes; la cursa d’orientació Lliga Berguedà-0; el segon dia del V Torneig del Lluçanès, memorial Carles Costa; la 26a Trobada de Puntaires i el festival de patinatge, exhibició, d’hoquei i dansa del Club Patí Lluçanès.

El dimecres, 14 de juny, els alumnes de les escoles Lluçanès i FEDAC Prats gaudiran de l’espectacle de teatre “Llepafils” de la companyia Teatre al detall. L’activitat s’emmarca dins el programa Educació és Cultura que impulsa l’Ajuntament de Prats de Lluçanès.

El diumenge, 18 de juny, hi haurà mercat i botigues obertes durant tot el matí. Coincidint amb la trobada gegantera i la cercavila organitzada per la Colla Gegantera de Prats de Lluçanès. A la tarda, es farà la festa de fi de curs de l’escola FEDAC Prats amb “l’Estiu ja és aquí” i un sopar-berenar organitzat per l’escola i l’AMPA.

El dimecres, 21 de juny, serà el torn de l’Escola Lluçanès, que també celebrarà la festa de fi de curs amb la representació de la cantata Rebel·lió a la cuina.

El divendres, 23 de juny, dia de la revetlla de Sant Joan, tindran lloc els actes relacionats amb la Flama del Canigó. La rebuda a Prats es preveu a partir de 2/4 de 8 del vespre, a la plaça Nova, on també es farà la lectura del manifest de la Diada Nacional dels Països Catalans i l’encesa del peveter. L’acte l’organitza Òmnium Cultural d’Osona i el Lluçanès, Unió Ciclista Lluçanès, Consorci del Lluçanès, Tradicat i Ajuntament de Prats de Lluçanès. Els actes continuran amb l’encesa del “Petardàs Infantil” i la cercavila infantil, amenitzada per la Txaranga Tximiletak. A la nit, ball de revetlla amb l’Orquestra Dolce Vita; nit de versions amb La Banda del Coche Rojo i tancament amb Espai jove.

El dissabte, 24 de juny, dia de Sant Joan, començarà amb el 45è Cros de Sant Joan i el cros infantil, amb la col·laboració de Set de córrer. A la tarda, l’activitat es reprendrà amb el concert a càrrec de l’orquestra Montgrins. A les 10 de la nit, des del balcó de l’Ajuntament Vell, es farà l’esperada “Encesa del petardàs”, que donarà el tret de sortida a la cercavila i la tradicional marxa de torxes acompanyada pel Grup Orquestral de Prats i la Txaranga Tximeletak.

Aquella nit, a la plaça Vella i la plaça Nova es farà la ballada del Contrapàs. Després del castell de focs, que finalitza la cercavila, els Jardins de la Farmàcia Vella acolliran el ball de gala amb l’orquestra Montgrins. A la mitja part, s’escolliran la Pubilla, les Dames d’Honor, l’Hereu i els Fadrins de Prats de Lluçanès 2023. En acabar el ball, a la sala Polivalent, Espai Jove.

El diumenge, 25 de juny, diada dels Elois, començarà de bon matí amb la trobada de carros, cavalls, mules i ases, i l’esmorzar dels carreters. En acabat, es farà la gran passada de carros, cavalls, mules i ases pels carrers i places del poble. A les 11 del matí, tindrà lloc la Missa en honor al sant a l’Eslgésia Parroquial. A 2/4 d’1 del migdia, la Txaranga Tximeletak i el Grup Orquestral de Prats amenitzaran la passada, i a les places es tornarà a fer la ballada del Contrapàs.

A les 6 de la tarda, al camí de l’ermita de Sant Sebastià, Cursa dels Elois amb ases, mules i cavalls. En acabar, a la plaça Nova, repartiment dels premis de les curses i del concurs de cartells de Sant Joan i els Elois 2023. A 2/4 de 8 del vespre, al Passeig del Lluçanès, sardanes amb la Cobla Principal de Berga.

La programació tancarà dilluns, 26 de juny. El dia començarà amb l’espectacle musical d’animació Zum de La Tresca i la Verdesca. A la tarda, tindrà lloc l’espectacle de clown, circ i humor gestual “L’actitud de la companyia Jam”.

Festes dels barris

Entre dilluns, 12 de juny, i divendres, 16 de juny, se celebraran les festes dels barris, on cada tarda hi haurà jocs de cucanya per a la canalla; actuacions musicals i l’elecció de l’Hereu i la Pubilla del barri. Dilluns serà la festa del barri dels Capgrossos; dimarts de les Sargantanes; dimecres dels llangardaixos; dijous dels Escuraossos; i divendres de les Salamandres.

48a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya

Enguany, dins la programació de les Festes de Sant Joan i Els Elois, s’ha incorporat la 40a Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, que tindrà lloc el dissabte, 17 de juny, a Prats de Lluçanès. Aquest multitudinari aplec preveu la participació de desenes de colles i centenars de bastoners d’arreu del país.

La jornada organitzada pels Bastoners Estelladors de Prats i l’Ajuntament ofereix un ventall d’activitats culturals per a tothom durant tot el dia, amb actuacions musicals de l’EMAL, la Dalton Bang i DJ Pau Castaño; cercavila; i balls de bastons i de folk. Paral·lelament, el mateix dissabte, a les 11 del matí, el Passeig del Lluçanès es tenyirà de color vermell amb la trobada de motos del model Montesa Impala, que faran una parada de reagrupament, repostatge i refrigeri al poble en el marc de la 23a edició de la Impalada.

Cartell de les Festes de Sant Joan i Els Elois 2023

El cartell guanyador del 36è concurs de cartells de les Festes de Sant Joan i els Elois és obra d’Olalla Herrera, alumna de 6è de primària de l’escola FEDAC Prats. La proposta mostra quatre traginers ballant el Contrapàs amb un fons acolorit per focs d’artifici, que simbolitzen perfectament la combinació de tradició i alegria de la festa.