
El projecte per crear una “Biblioteca de les Coses” al Lluçanès agafa embranzida. El passat dimarts, 29 d’abril, es va celebrar una reunió al Local Social de Santa Creu de Jutglar, amb la participació de diferents actors necessaris per tirar endavant una iniciativa d’aquesta magnitud.
La proposta, impulsada per les regidories d’Acció Climàtica dels pobles de la Mancomunitat de Municipis de la Comarca del Lluçanès, compta amb el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya i amb l’assessorament de Rezero i Nusos, dues entitats referents que han acompanyat altres projectes similars arreu del territori.
També hi col·laboren les entitats Osonament i Tapís, i l’Institut Castell del Quer hi participa mitjançant un projecte d’Aprenentatge i Servei (ApS).
L’objectiu és promoure un consum més responsable i sostenible, evitant la compra d’objectes que només s’utilitzen ocasionalment, estalviant diners i espai a casa i reduint la generació de residus i emissions de CO₂. A la Biblioteca de les Coses del Lluçanès s’hi podran trobar tota mena d’objectes, com ara eines de bricolatge, aparells d’oci i aventura, estris de cuina, material de jardineria o neteja.
Tal com explica el regidor d’Acció Climàtica, Pep Peraire Soler, “la Biblioteca de les Coses del Lluçanès vol convertir-se en un espai de pedagogia, relació i aprenentatge, així com una manera d’implicar la comunitat per treballar l’economia circular”.
El projecte s’està definint a través d’un procés participatiu amb la ciutadania per decidir conjuntament aspectes com el catàleg d’objectes, els horaris, la gestió del servei i les normes d’ús. Alhora, s’està buscant un espai adequat que pugui funcionar com a magatzem i punt de trobada comunitari del veïnat.
Durant els primers mesos de funcionament, es preveu que es podria arribar a reutilitzar prop de 400 kg de residus i evitar l’emissió de més de 1.700 kg de CO₂.
Amb aquest projecte, el Lluçanès se suma a la xarxa creixent de Biblioteques de les Coses arreu del país, posant en valor la col·laboració, la sostenibilitat i la innovació social com a motors per transformar la manera en què consumim.

