Al llarg d’aquest curs 2024-2025, els centres educatius de primària de Prats de Lluçanès porten a terme la segona edició del projecte de la banda escolar. Es tracta d’una iniciativa impulsada el curs passat que busca facilitar l’accés de l’alumnat a la pràctica instrumental de manera pràctica, participativa i democràtica, a través de sessions desenvolupades dins de l’horari lectiu.

Durant aquest curs, a l’Escola Lluçanès participen en el projecte un total de 46 alumnes, 28 de Tercer, i 18 de Quart. Això representa un augment de vuit alumnes respecte a la primera edició. A l’escola FEDAC Prats, el nombre d’alumnes participants també ha augmentat, enguany la xifra puja fins als 17 alumnes, dos més que en el curs anterior.

A cada sessió, d’una hora de durada, l’alumnat rep l’acompanyament d’un professor de l’EMAL i un mestre especialista de música. La iniciativa s’allarga fins a final de curs, moment en el qual es mostraran els resultats i aprenentatges adquirits. El projecte té una durada de dos anys per a l’alumnat de 3r i d’un any per a l’alumnat de 4t.

El treball conjunt entre les escoles i l’EMAL permet que el desenvolupament del projecte sigui satisfactori. Per una banda, hi ha coordinació amb els tutors de les classes on es desenvolupa el projecte, i també amb l’equip directiu dels centres. La intenció és compartir objectius, fer seguiment, valoració i avaluació de tot el treball que es va realitzant. Per altra banda, el projecte també busca implicar el professor especialista de música en la dinàmica del grup, ja que és a l’aula com un professor més.

La banda escolar s’articula amb l’Escola de Música i Arts del Lluçanès, de manera que la banda podrà participar d’activitats conjuntes amb altres propostes de l’EMAL, que també serà clau per poder oferir la possibilitat de continuar individualment als participants que ho desitgin, amb la possibilitat d’inscriure’s als diversos programes educatius que l’EMAL ofereix als municipis del Lluçanès.

Finalment, el projecte de la banda escolar pretén coordinar-se, també, amb els projectes similars que puguin sorgir o que actualment s’estiguin portant a terme a la comarca, com el cas de Perafita, dirigit per l’EMAL, i a Alpens, que s’assumeix íntegrament des del mateix centre.

El projecte compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès, que assumeix el cost econòmic del professorat; la Fundació Doctor Grau, que ha sufragat la compra dels instruments; les escoles participants, que han coordinat la proposta, i l’EMAL, que s’ha encarregat de la direcció artística del projecte i de la coordinació general.

Aquesta iniciativa pretén continuar fomentant l’educació musical i artística arreu de la comarca.