Prats ha viscut amb èxit les Festes de Sant Joan i els Elois de la represa amb la celebració dels actes més tradicionals com la ballada del Contrapàs, la Passada o la Cursa dels Elois com a plats forts i testimonis ben vius de la tradició dels traginers al poble.

Un any més, centenars de persones han sortit al carrer per viure les esperades Festes de Sant Joan i els Elois. Els actes principals de la festa van arrancar el dia de la revetlla amb la rebuda de la Flama del Canigó acompanyada pels nens i nenes que participen al projecte del Bicibús. A continuació, es va llegir el manifest de la diada Nacional dels Països Catalans. I a ¾ de 8 del vespre, es va donar el tret de sortida a les festes amb l’esperada encesa del Petardàs Infantil i la cercavila infantil, amenitzada per la Txaranga Tximiletak.

La nit va tancar amb el festiu ball de la revetlla amb l’Orquestra Crystal i les versions de Los 80 principales. La nit va tancar amb discomòbil a la Sala Polivanent. La zona de concerts i la Sala Polivalent va comptar amb un punt lila per informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics d’oci i festius.

El dia de Sant Joan es va llevar amb la 44a edició del Cros de Sant Joan, organitzat per Set de Córrer. Prop d’una vuitantena corredors van participar a la categoria d’adults de la prova i al voltant de 65 de nens i nenes, van participar a la categoria del cros infantil, recuperat enguany.

A la tarda, als Jardins de la Farmàcia Vella, l’Orquestra Selvatana va oferir un el concert de tarda com a preludi del ball de gala de la nit.

A la nit, la festa va començar amb l’encesa del Petardàs des del balcó de l’Ajuntament Vell, amb la colla “I aquesta set” i la pubilla i l’hereu sortints. Tot seguit, els carreters, cavalls, mules, ases, carruatges, traginers, músics i tots els visitants es van concentrar per iniciar la cercavila i la marxa de les torxes fins a la plaça Vella, on es va fer la primera ballada multitudinària del Contrapàs.

A l’acte es va voler homenatjar la figura de quatre pradencs que els anys 70 van recuperar i impulsar la ballada del Contrapàs: Josep Noguera de Cal Xava que ja no és entre nosaltres, Marius Tulleuda, Francesc Cruells i Juanjo Pérez que van ser presents al seguici de la marxa de torxes amb les autoritats del consistori i les famílies dels paraires.

La Passada va aplegar centenars de persones que van cantar i saltar acompanyats pel Grup Orquestral de Prats de Lluçanès i la Txaranga Tximeletak. Aquesta va arribar fins a la plaça Nova on es va fer la segona ballada del Contrapàs que va fer vibrar i sentir a centenars de pradencs i visitants. Tot seguit, es va poder gaudir de l’espectacular Castell de Focs a la plaça de la Roca Xica.

Ben entrada la mitjanit, l’Orquestra Selvatana va oferir un esplèndid ball de gala als Jardins de la Farmàcia Vella. A la mitja part, es van donar a conèixer la pubilla i l’hereu de Prats de Lluçanès d’enguany. Els afortunats van ser Maria Puigferrat i Pol Camprubí. En acabar el ball es va celebrar la discomòbil a la Sala Polivalent.

Les activitats del dissabte 25 de juny, dia dels Elois, van començar al polígon Les Saleres, on es va celebrar la Trobada de carros, cavalls, mules i ases que participarien més tard a la passada. Un bon esmorzar va donar forces als participants, que un cop ben tips, van iniciar el recorregut pels carrers del poble.

Després de la missa en honor del Sant celebrada a l’Església Parroquial, tothom va anar al Passeig del Lluçanès on es va poder degustar la coca beneïda i els porrons de barreja. Tot seguit, els assistents es van dirigir a davant de Cal Tià, on va començar la Passada de tots els carreters, carruatges, carros, cavalls, mules, ases, traginers, músics i tots els assistents fins a la plaça Vella i a la plaça Nova, on es va fer la ballada del Contrapàs.

A les 5 de la tarda, els participants de la cursa van fer les inscripcions, i tot seguit es van dirigir cap al camí de l’ermita de Sant Sebastià, on es va celebrar la centenària Cursa dels Elois. Com és tradició, el primer animal que va encetar la cursa va ser el guiatge. Hi van participar el més burro de la colla, ases, ponis, mules i cavalls.

Un cop acabada la cursa, es va fer l’entrega de premis del concurs de cartells i de la cursa dels Elois, a la plaça Nova. Tot seguit, la Cobla Ressó va oferir un concert i una ballada de sardanes al passeig del Lluçanès.

La jornada va tancar amb concerts als Jardins de la Farmàcia Vella, amb els grups Koers Reegae Band i Seguirem – Tribut a Obrint Pas.

Diumenge, els espectacles familiars ‘Vols jugar?’ de la Dona del Sac i la proposta de circ ‘Potser no hi ha final’ de Circ Pistolet van omplir de rialles, música i acrobàcies els Jardins de la Farmàcia Vella.

Unes festes centenàries que estan més vives que mai, tal com declara el regidor de Festes, Jordi Batriu, gràcies a les persones i entitats del poble que col·laboren desinteressadament perquè any rere any, les Festes de Sant Joan i els Elois siguin tot un èxit.

GALERIA D’IMATGES DE L’ENCESA DEL PETARDÀS, PASSADA I CONTRAPÀS 

GALERIA D’IMATGES PASSADA I CONTRAPÀS DEL DIA DELS ELOIS 

GALERIA D’IMATGES CURSES DELS ELOIS