Prats de Lluçanès és conegut per la seva important tradició comercial. Així ho demostren el bon nombre d’establiments comercials que hi ha al poble, i sobretot el mercat setmanal del diumenge, dia en el qual els comerços del poble estan oberts durant tot el matí. El mercat dominical de Prats de Lluçanès, d’arrelada tradició al municipi, ha sofert canvis al llarg dels anys, pel context econòmic, les noves dinàmiques comercials i els diferents hàbits de consum.

Per aquest motiu, s’ha estat treballant per implementar mesures per tal de dinamitzar el mercat, fer-lo més atractiu i participat.

Fer més visible el mercat

Un primer cas ha estat el treball de recerca continua de nous marxants per tal de completar l’oferta comercial actual del mercat. Amb la finalitat de donar a conèixer el mercat, s’han destinat recursos per tal de potenciar la campanya de comunicació d’aquest. En aquesta línia, s’ha reforçat la publicitat del mercat en allotjaments turístics del Lluçanès, així com contractes de publicitat amb diversos mitjans per tal d’atreure més visitants.

Una de les accions més visibles que ha estat implementada darrerament ha estat la incorporació de banderoles al carrer. De colors vius i amb missatges vinculats al comerç de proximitat, aquestes banderoles s’han instal·lat a diversos carrers del municipi.

Una altra iniciativa,  encara amb força projecció, ha estat la creació de postals amb missatges del mercat. Una part d’aquestes postals s’han destinat als establiments turístics de la comarca, per tal de fer promoció del mercat. Al Racó de les Experiències del Mercat també hi han tingut lloc activitats amb les postals. De fet, en més d’una ocasió els visitants i compradors han pogut escriure i convidar a mercat a les persones que volguessin. De cara a l’octubre, es preveu que es faci una activitat amb les escoles del poble i les postals.

El Racó de les Experiències, ha estat una altra iniciativa que nascuda com a complement de l’oferta del mercat amb activitats culturals i socials adreçades a tota la família. Aquesta activitat té lloc cada diumenge i malgrat l’acció o activitat vagi variant, la finalitat sempre és la mateixa, crear més ambient i dinamitzar la zona comercial.

Millores en les infraestructures

D’altra banda, també s’estan efectuant actuacions per tal de millorar les instal·lacions i entorn del mercat. En aquest cas, s’ha ampliat i arranjat el sistema de megafonia al carrer durant el mercat, una proposta elaborada pel Consell d’Infants de Prats i la Unió de Botiguers. A més,  s’ha instal·lat un lavabo públic i s’ha millorat la senyalització.

Ens els propers mesos,  es portarà a terme el projecte d’arranjament del pàrquing municipal de Cal Pelut, que inclourà la construcció d’un lavabo públic i d’un espai per als marxants amb un punt d’aigua destinat a la neteja d’utensilis. Aquest espai estarà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. D’aquesta manera, es dotarà dels serveis bàsics als paradistes i visitants, donant així un millor confort.

Dins d’aquesta actuació també s’hi inclou la pavimentació de la totalitat del recinte i la supressió de barreres arquitectòniques, així com la instal·lació d’enllumenat públic inexistent en l’actualitat i la col·locació de mobiliari urbà, com bancs i papereres per tal de facilitar l’ús de la plaça pels vianants com a lloc de repòs, compatible amb l’ús d’aparcament i mercat setmanal.