Ahir dimarts dia 25 d’abril, la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, la Sra. Carme Garcia, va visitar Prats de Lluçanès. Va venir acompanyada amb part del seu equip. Entre d’altres, la va acompanyar el Director del Memorial Democràtic, el Sr. Plàcid Garcia-Planas. La visita va començar a l’Ajuntament, on va signar el Llibre d’Honor de Prats.
Tot seguit es va visitar el cementiri municipal i es va col·locar una làpida commemorativa en la tomba que acull les restes dels soldats encara sense identificar que es van extreure de la primera fossa oberta a Catalunya el 2004, la de Puigvistós. Amb aquest acte es va voler dignificar les persones que fa més de 80 anys que resten sense identificar. En aquesta fossa, hi havia un setè cos, el de Claudi Arnó, que ja es va poder identificar. Les restes van ser tornades als seus familiars, que tenien constància que havia estat assassinat a Prats.
Carme Garcia va reafirmar que la voluntat del govern de la Generalitat de Catalunya és identificar els sis cossos anònims que descansen al cementiri de Prats, i accelerar l’obertura de noves fosses que es podrien trobar al terme municipal del poble. Aquesta actuació es durà a terme en els pròxims mesos: “Estem veient la possibilitat d’obrir noves fosses en el trimestre vinent. Si no és al juny serà al juliol, i Prats és un lloc prioritari. Ho és per dos motius. Perquè hi ha famílies que ens vénen a exposar que els seus familiars van desaparèixer en aquest punt, i perquè l’Ajuntament de Prats ha mostrat des del primer moment la clara voluntat que es facin exhumacions.”
Després de la visita al cementiri, el grup va visitar el lloc on es va trobar la fossa del 2004, a Puigvistós. Gràcies a la memòria oral i diversa documentació que s’ha anat recollint durant els últims 30 anys, es creu que hi poden haver moltes més fosses a diferents indrets dels afores del poble: des de la carena de Sant Sebastià, Galobardes o Lurdes. La voluntat del govern de la Generalitat en ple, i gràcies a la col·laboració de les conselleries d’Afers Exteriors, Justícia i Salut, és el de restablir la memòria històrica de totes les víctimes que resten sense identificar. L’equip de govern de l’Ajuntament de Prats també té aquesta prioritat des del moment que van entrar a governar el consistori, tal com va destacar Isaac Peraire i la pròpia Carme Garcia.
Després de la visita d’ahir, tot l’equip van poder comprovar que a Prats seria necessari fer un treball de geolocalització de les fosses, tal i com s’ha dut a terme a les Terres de l’Ebre. El divendres d’aquesta setmana, el conseller Raül Romeva explicarà els resultats d’aquests estudis, on s’han pogut detectar fins a 112 fosses.
Per acabar la jornada, es va fer la presentació del Programa d’Identificació Genètica a l’Espai Social de Prats de Lluçanès. Aquest programa, engegat ja fa uns mesos, té un paper clau per tal que les famílies de desapareguts puguin restablir la dignitat dels abatuts durant la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista.
Les xifres són esperançadores: unes 5500 persones ja s’han inscrit al programa, i més de 600 ja s’han fet les proves per aportar material genètic per tal d’intentar trobar els cossos dels seus familiars. La inscripció al programa i les proves són totalment gratuïtes i qualsevol persona s’hi pot apuntar.
Podeu trobar més informació del Programa d’Identificació Genètica en aquest enllaç, i descarregar el díptic informatiu aquí.