Del 17 al 22 de març s’ha celebrat la 2a edició de la Setmana del Medi Ambient a Prats de Lluçanès. La jornada “Canvi Climàtic? Defensem-nos! Propostes des del Lluçanès” va encetar els actes el passat dissabte 17 de març. Hi van intervenir el meteoròleg Manel Dot, de Meteosona, l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès, l’Associació de Defensa i Estudi de la Fuana i Flora Autòctona (ADEFFA) del Centre Camadoca, el projecte Mas les Vinyes i Gil Salvans, de l’Agència Local de l’Energia d’Osona. La jornada, on van assistir una trentena de persones, es va dividir en dues parts: per una banda, es van exposar indicadors sobre el canvi climàtic i per l’altra, propostes de com fer-hi front.

La Setmana del Medi Ambient va continuar amb la xerrada del conegut meteoròleg de TV3, Francesc Mauri, el dilluns 19 de març. Mauri va explicar mesures que es poden fer en l’àmbit quotidià per fer front al canvi climàtic. Abans, però, el meteoròleg va visitar l’estació meteorològica de Cal Montanyà.
Tant en la seva exposició, com en la primera intervenció de la Jornada de dissabte, amb Manel Dot, van utilitzar informació del recull de dades meteorològiques de Prats de Lluçanès, la majoria d’anys, recollida des de Cal Montanyà (enllaç a la notícia de les dades).

La programació de la Setmana del Medi Ambient també va tenir un paper principal a les escoles del municipi. Les escoles i l’Ajuntament de Prats van programar diverses activitats per l’alumnat. Per exemple, es van penjar caixes-niu en indrets com la Font del Xambó o la Font del Marçal, o s’han plantat herbes a la plaça dels Països Catalans. També, els alumnes de Cicle Mitjà de l’Escola Lluçanès van presentar el “Projecte òlibes”, a la sala de plens de l’Ajuntament, o es va dur a terme una nova passejada intergeneracional entre els voluntaris de l’Espai Social i els alumnes de les escoles, centrada, en aquest cas, amb l’observació d’arbres i ocells del nostre entorn.

La Setmana del Medi Ambient pretén donar valor a les accions de conscienciació ambiental, promoure els valors de conservació del nostre territori i fer visible la feina de diferents col·lectius, com per exemple, ADEFFA, que ha estat el principal col·laborador de la Setmana tant en la jornada com en els projectes duts a terme a les escoles.

 

Notícia del projecte òlives a TV3

 

El meteoròleg Manel Dot

Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès

 

Mas les Vinyes

 

Gil Slavans, de l’Agència de l’energia d’Osona