S’acosta Sant Vicenç, patró de Prats de Lluçanès, i enguany no se sentirà l’olor de colònia brollant per l’almorratxa durant la Trencadansa ni la verra voltarà al ritme d’un vals jota a la Serenata, dos dels moments més esperats pels pradencs i pradenques el 22 de gener.
Les mesures vigents, fruit de l’augment de contagis de la COVID-19, al país i també a Prats prohibeixen fer Festa Major i tots els actes populars i tradicionals d’aquestes dates.
Tot i així, amb la voluntat d’apostar per la cultura en uns moments gens fàcils pel sector, s’havia treballat en una programació que garantia les mesures sanitàries i tenia en compte totes les franges d’edat per viure un cap de setmana de cultura responsable.
La programació estava plantejada a la Sala Polivalent ja que el Procicat no permet fer actes culturals al pavelló per ser un equipament esportiu que ha d’estar tancat.
Aquí hi haurien pogut assistir presencialment un centenar de persones, de forma totalment gratuïta i amb reserva prèvia, i la resta de població podria gaudir-ho còmodament des de casa gràcies a la programació retransmesa íntegrament pel canal youtube, El 9 TV i Televisió del Berguedà.
Amb tot, a poc més d’una setmana vista, les dades epidemiològiques no són favorables i s’ha decidit cancel·lar la Festa Major que incloïa la presentació del disc del pradenc Manel Bartrons després del pregó de la Mercè Perernau, el concert i tastet de la serenata amb l’Orquestra Maravella, un concert de versions amb Blu i el teatre musical “La parada dels somriures” amb la companyia Ohissa Teatre, entre d’altres.
El regidor de Festes, Isaac Romero, explica que a hores d’ara s’està treballant perquè el dia de Sant Vicenç es pugui gaudir d’un programa de televisió especial per mantenir ben viva l’essència de la Festa Major i la cultura popular, molt mermada per les restriccions sanitàries. Properament se’n donaran més detalls i es podrà consultar a santvicenc.pratsdellucanes.cat.
El que sí que es podrà gaudir des del divendres 22 de gener fins al 31 de gener és de l’exposició “L’olor de la Trencadansa”, una mostra d’almorratxes de diferents èpoques i municipis i l’evolució del vestuari de la Trencadansa de Prats de Lluçanès en els locals buits del centre del poble.
Des de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès s’agraeix la comprensió i es dona les gràcies a les entitats implicades en la Festa Major i a totes les persones que continuen actuant de manera responsable per frenar la pandèmia.