Una de les nadales més interpretades a l’actualitat, amb traduccions a diverses llengües, és el “25 de desembre” que coneixem amb el nom de “Fum, fum, fum”, una cançó que, com moltes altres de la mateixa tipologia, se’n desconeix l’origen, però de la qual Prats de Lluçanès n’és el bressol.
El pradenc Joaquim Pecanins i Fàbregas va aplegar-la en un recull a Prats, entre el 1903 i el 1904, en una època en què algunes nadales van deixar de cantar-se a l’església i van començar a formar part del repertori coral.
Amb l’objectiu de fer costat al sector cultural tan afectat per la pandèmia, l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i Òmnium Cultural Osona-El Lluçanès convoquen el primer concurs de versions d’aquesta nadala popular i vinculada a la història del poble.
Segons exposa el regidor de Fires i Festes, Isaac Romero, “la iniciativa que anirà vinculada a la Fira de Santa Llúcia, ajustada a les mesures sanitàries vigents, promou el patrimoni festiu de Prats i dona suport a la cultura en uns moments gens fàcils pel sector.”
Qui hi pot participar?
Les cançons presentades al concurs hauran de ser versions originals de la nadala “25 de desembre (Fum, fum, fum)”.
El concurs està obert a la participació de grups i solistes de tota Catalunya i a amateurs, que podran presentar les seves propostes en dues categories diferents: la millor versió professional de grups i solistes i la millor versió amateur.
Com hi puc participar?
Les persones que hi participin cal que s’inscriguin al web http://fumfumfum.pratsdellucanes.cat. El període d’inscripcions finalitza el 10 de desembre de 2020.
Per participar en el concurs s’haurà d’entregar el següent material: Versió original pròpia en format mp3 a festes@pratsdellucanes.cat i una foto recent.
Els grups i solistes professionals hauran d’enviar un enllaç o mp3 amb temes publicats en discogràfiques.
Jurat i premis
Els finalistes seran escollits per un jurat professional format per representants de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès, del Festival Cantilafont, d’Òmnium Osona i el Lluçanès i del consistori pradenc.
L’anunci dels finalistes es farà el diumenge 13 de desembre a través dels canals de comunicació de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès.
S’atorgaran dos premis:
- Millor versió professional de grups i solistes. Premi de 600 euros i inclou la gravació del videoclip a Prats de Lluçanès.
- Millor versió amateur. Premi de 150 euros i actuació en directe en la programació nadalenca de l’any 2020 (en cas que les mesures sanitàries no ho permetin l’actuació es farà de forma telemàtica o al llarg de l’any 2021).
L’entrega de premis es farà durant els actes de la Festa Major de Sant Vicenç, sempre i quan les mesures sanitàries ho permetin.
Consulta les bases completes del concurs aquí.