El ple telemàtic de l’Ajuntament de Prats d’aquest mes de novembre, ha aprovat, entre altres punts, un pressupost de 2.679.390,82 euros pel 2021 per fer front a la realitat social i econòmica de la pandèmia.

Tal i com ha explicat l’alcalde, Jordi Bruch, s’ha treballat per reformular els comptes municipals per l’any vinent per tal d’afrontar els nous reptes socials i econòmics sorgits de la crisi provocada per la pandèmia i aconseguir així un poble actiu, on viure i treballar.

Entre les modificacions destaquen 367.126 euros en inversions per millores de seguretat i convivència, accessibilitat, sostenibilitat, patrimoni i paisatge urbà i una nova partida de mesures de reimpuls econòmic i social per ajudar les persones més afectades, empreses, autònoms i activitats en situació de risc.

D’altra banda, augmenta un 20% els fons pels pressupostos participatius i habitatge i un 5% el pressupost per educació. El compte municipal pel 2021 també preveu la primera partida destinada a polítiques d’Igualtat. I es veu reduïda en un 17% la partida destinada al pressupost de festes.

Pel que fa als impostos i taxes queden congelats,  per tal de no augmentar la càrrega fiscal a famílies i al teixit comercial i empresarial del poble.

El grup d’ERC Prats ha votat en contra, al·legant que el compte municipal s’hauria de  planificar i actuar en els sectors que realment pateixen la crisi i són qui han de reactivar el poble. També han criticat que la partida més gran en inversions continuï sent Ca l’Andreuet i també han exposat que la partida destinada a comerç i turisme els sembla insuficient.

Pel que fa el RAP han declarat que els semblaven molt similars les partides d’aquest pressupost amb les del pressupost passat i han plantejat diversos dubtes referents a les inversions del pressupost. També han declarat que la situació excepcional no es reflecteix en els pressupostos i que s’haurien de proposar més accions per ajudar a la ciutadania, i hi han votat en contra.

L’alcalde, Jordi Bruch ha exposat que l’Ajuntament és realista i per això es preveuen 26.000 euros en nous ajuts per donar suport a les persones més afectades, empreses, autònoms i activitats en situació de risc. Aquests se sumaran als 27.000 euros que ja s’han destinats a donar suport als sector afectat per la pandèmia. Bruch ha conclòs que l’Ajuntament també té les portes obertes a utilitzar el romanent municipal.

Entre els altres punts de la sessió, s’ha aprovat un conveni de col·laboració amb el Servei Català de Trànsit, amb la voluntat de continuar amb la col·laboració en matèria de denúncia i sanció d’infraccions de trànsit en que faculta als Mossos perquè denunciïn en vies urbanes.

S’ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals la moció per instar al Parlament l’aprovació de la Llei d’igualtat de Tracte i No Discriminació per donar total cobertura a la víctima de les violències LGTBIfòbiques.

També la moció pel reconeixement públic a Josepa Plans Cabanas, coneguda com a Pepa de Cal Pelut, on s’han  sumat tots els grups municipals. La moció contempla la incorporació del seu nom en un carrer, plaça o espai del poble, com a homenatge a una persona íntegra, implicada amb el poble al llarg de la seva vida.

També ha prosperat la moció per donar suport al sector de l’esport i per declarar l’activitat física “bé essencial”, sumant-se així al manifest dels Consells Esportius de Catalunya.

D’altra banda, el grup ERC Prats ha presentat 3 mocions en solitari: una per reclamar una aturada dels desnonaments mentre duri la pandèmia, la segona per reclamar una millora urgent de la gestió de les prestacions i subsidis d’atur i el cobrament dels ERTO. I finalment, la tercera per aplicar un recàrrec a l’IBI als habitatges desocupats permanents i l’actualització del cens d’habitatges desocupats que permeti aquesta regulació. En aquesta última, l’equip de govern i el RAP hi han votat en contra. L’alcalde ha exposat que aquesta moció no s’adequa a la realitat, ja que de fet, des del Pla d’Habitatge el consistori vol bonificar i facilitar els propietaris que tenen habitatges desocupats tancats i no gravar-los un recàrrec del 50% de l’IBI.

Els grups ERC Prats i el RAP també han presentat una moció conjunta de compromís amb l’Escola Bressol La Pitota, aprovada per unanimitat i una moció per reclamar el tancament de la planta de compostatge de Fumanya on s’han sumat els grups de Junts per Prats i Movem Prats, ja que l’alcalde ha exposat que per aturar aquest projecte cal anar tots en la mateixa línia i fer pinya.

A l’apartat de precs i preguntes, el grup d’ERC ha fet una aportació entorn a la mobilitat al carrer Major, exposant que cal vestir el carrer Major d’una estrategia conjunta que vagi més enllà de protegir els locals comercials. Pel que fa el RAP, ha exposat els dubtes al voltant de la plaça de dinamitzador sociocultural i agent cívic.

Recupera la sessió del ple aquí.