Del 19 al 27 de juny, Prats de Lluçanès viurà unes Festes de Sant Joan i els Elois adaptades a la situació actual, en les quals es podrà tornar gaudir dels actes tradicionals i la cultura popular que caracteritzen les Festes adaptades a la situació actual.

La programació s’ha treballat amb les diverses entitats que habitualment les fan possibles, els grups polítics amb representació municipal i la Generalitat, per adaptar tots els actes a les mesures vigents.

El Contrapàs i les curses dels Elois, testimoni molt viu de la tradició dels traginers del poble, es tornaran a viure únicament el dia del Elois, si les mesures sanitàries ho continuen permetent.

Per ballar-lo, només el dia 25, caldrà inscriure’s prèviament en grups bombolla de quatre, omplir un formulari d’autorresponsabilitat i seguir totes les mesures sanitàries i de l’organització. En cas que algú les incompleixi s’aturarà el ball. En els propers dies, s’informarà de com s’hi podrà participar i les mesures caldrà seguir.

Carros, cavalls, mules i ases podran tornar a participar al recorregut pels carrers del poble, organitzat pels carreters del Lluçanès. També es tornarà a celebrar la centenària Cursa dels Elois, al camí de l’ermita de Sant Sebastià on s’hauran de seguir mesures vigents i estarà prohibit concentrar-se en el punt d’arribada, davant l’esplanada de la mateixa ermita.

La txaranga i la trobada gegantera, amb motiu dels 35 anys dels gegants de Prats també es podran viure però de forma totalment estàtica, amb aforament limitat i registre previ i quedant totalment prohibida la cercavila. Unes mesures que caldrà respectar per evitar que es cancel·li l’activitat.

El dia de Sant Joan, a les 10 del matí, al passeig del Lluçanès, se celebrarà una nova edició del Cros de Sant Joan. Les inscripcions ja estan obertes en aquest enllaç: https://www.9hsports.cat/ca/informacio_cursa/359

Primera edició de l’Eloi d’Honor

Entre els altres actes destacats hi trobem l’encesa del petardàs i el petardàs infantil, la rebuda de la flama del Canigó i encesa del peverter, així com la lectura del manifest de la diada nacional dels Països Catalans, actes que hauran de seguir-se asseguts, amb inscripció prèvia i amb entrades i sortides controlades.

En la rebuda de la flama també es concedirà per primera vegada un nou reconeixement, l’Eloi d’Honor que s’atorgarà a una persona d’àmbit nacional que ajudi a difondre les nostres tradicions i la cultura del nostre territori. Una persona homenatjada que es donarà a conèixer el mateix dia.

Propostes culturals estàtiques amb aforament limitat a l’aire lliure

Les propostes musicals i culturals tindran un gran pes a la programació d’enguany. Destaquen un doble concert amb l’orquestra Montgrins, la nit de revetlla amb l’orquestra Welcome Band, l’actitivitat familiar amb La Pluja de colors, el concert de la banda Neon, un vermut musical o un espectacle de circ.

Totes les propostes seran gratuïtes, a l’aire lliure i al centre del poble com la plaça Vella, la plaça Nova, la plaça de l’Església, el Passeig o els Jardins de la Farmàcia Vella. A tots els actes hi haurà una limitació d’aforament seguint les restriccions de les autoritats sanitàries i caldrà reservar prèviament per a assistir-hi.

Altres activitats seran una Quina-Trivial, l’audició de sardanes amb la Cobla Ressó i castell de focs que tancarà la programació.

Elois de Prats a les façanes del poble

Elois de Prats és una exposició que omplirà façanes del recorregut habitual de la passada.

El regidor de Festes, Isaac Romero, explica que es vol donar més visibilitat a una cultura popular que ha estat molt mermada i que encara no es podrà viure en la seva totalitat.

Les imatges són dels pradencs Jordi Palau, Martí Font, Montse Argerich, Xavier Serra, Xavier Navarro i el berguedà Jordi Plana. Compta amb el comissariat de Pep Espelt de Konvent.

Captem l’essència de les festes a Instagram

Un any més l’Ajuntament de Prats convoca el 9è Concurs de fotografia Instagram de Sant Joan i els Elois 2021: Elois de Prats.

El concurs està obert a tothom (ciutadania, professionals o amateurs de la fotografia de totes les edats) perquè com més mirades hi hagi millor es captarà l’essència del nostre poble.

L’objectiu del concurs serà captar l’essència de la cultura popular de les Festes de Sant Joan i els Elois (les cares, els detalls i les persones com a protagonistes). Properament es publicaran les bases amb tots els detalls.

En els propers dies es donarà a conèixer tota la programació i els detalls per viure les festes de forma totalment segura.