Prats de Lluçanès ha celebrat el dia del seu patró, Sant Vicenç, amb els actes més tradicionals de la Festa Major com el ball de la Trencadansa, un dels actes més arrelats i estimats de la cultura popular pradenca. La jornada festiva s’ha celebrat amb èxit, tot i el canvi d’ubicació dels actes centrals a causa de les condicions meteorològiques desfavorables.

Al voltant de les 11 del matí, les autoritats, hereus i pubilles i dansaires de la Trencadansa s’han dirigit a l’Ofici Solemne cantat per la Coral Sant Jordi de Prats a l’Església Parroquial. Un cop finalitzat l’ofici s’ha fet el repartiment de moles de Sant Vicenç i vi dolç a la sortida de l’Església, amb molt bona acollida.

Prèviament, l’alcalde Jordi Bruch ha obsequiat als diversos càrrecs electes amb una almorratxa de solapa, símbol inequívoc de la Festa Major d’hivern.

Seguidament, i de forma excepcional, la ballada de la Trencadansa s’ha traslladat al Pavelló a causa del mal temps. L’alcalde Jordi Bruch, acompanyat de l’homenatjat, Llorenç Vall, càrrecs electes del consistori i dansaires de la Trencadansa han entrat al Pavelló.

Amb el so de les primeres notes de la Trencadansa, el mig miler de persones que s’han aplegat al Pavelló han començat a seguir el compàs de la tradicional melodia i aviat l’ambient ha quedat ben perfumat amb la colònia que brolla de les almorratxes, element molt estimat pels pradencs i pradenques que protagonitzen la dansa.

La Cobla Internacional Maravella ha estat l’encarregada de tocar les melodies de l’acte. Per acabar, els dansaires han tret a ballar a les persones del públic per dansar tots plegats la Trencadansa del poble. Els Gegants de Prats, el Vicenç i l’Àgata també han ballat al final de l’acte.

Al mateix emplaçament, Jordi Bruch ha fet entregat els premis del 39è Concurs d’Aparadors de Nadal a Cal Vetes, l’Agrobotiga i Cal Passadé i del 1r concurs de balcons i espais visibles a l’exterior en que els premiats han estat Roser Reixach i Xavier Vilella. Seguidament, s’ha fet el brindis de Festa Major amb productes de proximitat.

Una Festa Major transversal

Amb els actes més institucionals viscuts el dimecres es posa punt i final a una nova edició de la Festa Major, que des del 17 de gener ha farcit d’actes diversos el poble amb una gran acollida com el tradicional pregó a càrrec de la Roser Reixach, la gran nit de concerts al Pavelló que va reunir més de 900 persones per veure l’estrena del grup local la Penúltima i reviure l’esperit de Queen amb Momo, o l’èxit de la tarda més familiar de la Festa Major amb l’espectacle infantil amb Jaume Barri i el grup Xiula.

Cal destacar l’estrena del primer Sopar de Festa Major maridat amb gintònics, productes i música de proximitat, i l’homenatge a l’agutzil Llorenç Vall per la seva dedicació i vinculació amb el poble.

El regidor de Festes, Isaac Romero, ha volgut agrair la implicació de les diverses persones organitzadores i a les que han participat en una Festa Major molt participada. Romero remarca que s’ha treballat per oferir uns actes més transversals i garantir la interrelació de persones de totes les edats sense perdre de vista l’essència de la Festa Major.