Hem hagut d’esperar que aixequessin el 155 per poder veure el documental “La guerra inacabada” que tenia prevista la seva estrena pels volts de Nadal.

El documental, dirigit per Antoni Tortajada, fa un recorregut per les fosses de la Guerra Civil que es van excavar l’estiu passat. De sud a nord, travessa Catalunya fent parada en diverses excavacions, cadascuna d’elles amb una història diferent. Desapareguts en diferents circumstàncies però que tenen en comú l’oblit forçat.

La creació i posada en marxa del Pla de Fosses, a banda d’excavar les fosses que s’han localitzat al territori, inclou el Programa d’Identificació Genèticael qual mitjançant el creuament de les dades genètiques extretes de l’ADN, dels vius i dels morts, pot identificar i posar nom a les restes trobades. I és que a Catalunya hi ha més de 5.000 famílies que reclamen els seus familiars.

Les excavacions realitzades al nostre municipi, entre agost i octubre de 2017, van posar al descobert 18 cossos de soldats morts per les tropes rebels. La localització dels enterraments va ser possible gràcies a la col·laboració dels veïns de Prats que no van dubtar a donar un cop de mà a l’equip d’arqueòlegs que se’n va fer càrrec.

Us deixem l’enllaç per tots els que no vàreu poder veure el documental que TV3 va emetre l’1 de juliol. El testimoni d’en Manel Bueno (Manel Barber per als pradencs) va ser molt colpidor.

Us recordem que des de l’Ajuntament podem ajudar-vos a fer els tràmits de cerca de desapareguts, a través del programa d’Identificació Genètica. Igualment pel que fa aldocument oficial de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, per tal de deixar constància de la nul·litat d’aquestes sentències i resolucions, emanades d’uns tribunals il·legals.

Si per Sant Vicenç us vàreu quedar sense el pregó, en el que en Manel Barber explica la història del “petit refugiat” podeu passar a recollir-lo per l’Ajuntament i també veure’n el vídeo.