Llum, foc, art, música i paraules van transformar els racons més emblemàtics de Prats de Lluçanès amb la celebració el dissabte 2 de febrer de Les Xeres de Santa Àgata, el 1r Festival de Foc i Llum del Lluçanès.
L’esdeveniment va rememorar el 5 de febrer de 1714, dia de Santa Àgata, quan les tropes de Felip V van cremar per primera vegada el municipi de Prats de Lluçanès. Santa Àgata es va viure doncs d’una manera molt especial, fruit dels sentiments d’un poble que va ser cremat injustament i que encara continua patint “cremades”, ja que les al·lusions a la manca de drets i llibertats que vivim a Catalunya hi va ser ben presents. També es va fer menció del 80è aniversari de l’ocupació de Prats de Lluçanès per les tropes franquistes el 3 de febrer de 1939.
La trenta d’exposicions o xeres repartides pels espais singulars i recuperats del poble convidaven a reivindicar, i a fer-nos gaudir del renaixement de la vida, els drets i llibertats de les persones.
La xera inaugural “La veu i el silenci” va inundar de llum, foc i música la plaça de l’Església, acabant amb un espectacle de pirotècnia per fer-nos reflexionar al voltant de la ment totalitària i la llibertat.
A partir d’aquest punt, els centenars de visitants van repartir-se per a tot el poble, admirant per exemple, la xera del carrer Nou, engalanat com si ens trobéssim en plena primavera , els bastoners de foc i llum, la majestuositat de Ca l’Enric o Cal Bernat, el “Riu de Llum” de Les Tres Fonts, o la llum i el so donant vida a la Farinera.
Finalment, al voltant de les 10 del vespre va tenir lloc l’acte de clausura a Cal Bach amb “El paisatge sonor/Veus per intervenir la realitat” a càrrec de Celeste Alías i Txema Rico.
Al festival hi van conviure obres d’artistes convidats així com de veïns i veïnes, entitats, associacions i creacions pròpies de La Casa de l’Heura. De fet, la idea, creació i execució del festival va anar a càrrec de l’entitat La Casa de l’Heura. La participació va ser un dels elements clau, ja que va ser possible gràcies a la tasca de voluntàries i voluntaris. L’organització va anar a càrrec de l’Ajuntament de Prats, amb el suport d’Òmnium Cultural Osona, l’ANC Lluçanès , la UBIC i la Diputació de Barcelona.
Dia 5 de febrer, repic de campanes
El dimarts 5 de febrer, dia de Santa Àgata, es va dur a terme el tradicional repic de campanes a la plaça de l’Església per commemorar la primera crema del poble per les tropes de Felip V fa 305 anys.