Calendari festiu

Les festes més destacades que se celebren a Prats de Lluçanès són les seves dues festes majors: La de Sant Vicenç el 22 de gener, essent la Festa Major d’hivern i la de Sant Joan i els Elois, el 24 i 25 de juny, batejada com la Festa Major d’estiu.

Festa Major de Sant Vicenç

Per Sant Vicenç, els actes més tradicionals són el pregó de la festa major, que se celebra el 21 de gener. L’endemà, diada del patró, després de l’Ofici solemne a l’església, té lloc a la Plaça Vella la ballada de la Trencadansa i els Ballets de Sant Vicenç. A la tarda del mateix dia 22, té lloc el concert de tarda, la serenata amb la tradicional voltada de verra al vespre i seguidament el ball de gala.

Festes de Sant Joan i Elois

Per Sant Joan i els Elois existeixen un reguitzell d’actes que formen part del tradicional programa de la festa. El dia de la revetlla al migdia, arriba la Flama del Canigó, al vespre, cercavila amb la Flama, lectura del Manifest i encesa de la foguera de Sant Joan.

El dia de Sant Joan, 24 de juny, al matí té lloc el Cross de Sant Joan i al migdia una cercavila amb els gegants i la txaranga. A les 10 de la nit al balcó de l’Ajuntament Vell hi ha l’encesa del petardàs, que dóna el tret de sortida a la cercavila i la tradicional marxa de torxes; a la plaça Vella i a la plaça Nova, es balla el Contrapàs. La jornada finalitza amb el castell de focs i el ball de gala; a la mitja part del ball, té lloc l’elecció de la Pubilla i l’Hereu de la vila.

L’endemà, el 25 de juny, se celebra el dia dels Elois. Amb la passada dels carreters, mules, cavalls, ases, carruatges i músics. A les places, ballada del Contrapàs. A la tarda concentració i benedicció dels animals que correran les curses i a les 6 de la tarda, al camí de l’ermita de Sant Sebastià, curses dels Elois. L’acte acaba amb el repartiment de premis i una audició de sardanes

D’altra banda també hi ha unes altres festes populars i tradicionals:

Cavalcada de Reis

5 de gener. La vigília de Reis, a la tarda, la població rep amb entusiasme Ses Majestats els Reis Mags d’Orient, aquests normalment arribaven pel cantó del Santuari de Lurdes en unes carrosses molt ben guarnides. Ja dins del poble, Ses Majestas van a l’església parroquial, a l’ajuntament on són rebuts per les autoritats municipals reben les claus del poble i finalment es dirigeixen a la Plaça Nova per saludar tots els nens i nenes.

Santa Àgata

5 de febrer. En aquesta data, al migdia, des del campanar de l’església parroquial hi ha un repic de campanes per part de veïns i quitxalla per commemorar que el 5 de febrer de 1714 es va sobrevioure dels atacs de les tropes de Felip V, comandades pel comte de Montemar, i que van cremar la vila.

Actualment, Santa Àgata es complementa amb uns actes que se celebren el cap de setmana posterior a Santa Àgata, a no ser que aquesta festivitat s’escaigui en dissabte i diumenge que es faria el mateix cap de setmana.

Carnestoltes

Al nostre municipi des de fa uns anys la comissió de Carnestoltes organitza una desfilada de carrosses i un dinar popular amb espectacle infantil inclòs el diumenge. Cada any hi ha més participació tant d’aquest tipus de transport com de gent disfressada. Cal dir també que en aquesta data hi ha el tradicional ball dels Romeus conegut amb el nom de La Pitota.


Setmana Santa

El Divendres Sant és tradició fer la Processó del Sant Enterrament on hi surten passos.

Pasqua de Resurrecció

Aquesta festa es celebrada amb els populars cants de les caramelles que consten de cançons de caire religiós o de felicitació. També es festejada pels balladors dels populars Balls de bastons, que juntament amb els cantaires, recorren tot el poble fins al migdia on es reuneixen a la plaça de l’església.

Dilluns de Pasqua

Els caramellaires solen recórrer les cases de pagès de tot el municipi. A la tarda a l’església de Sant Andreu de Llanars hi ha una audició de sardanes.

Focs de Sant Isidre

Els Focs de Sant Isidre és el nom amb què es coneix a Prats de Lluçanès els actes que tenen lloc en aquesta població el 14 de maig a la nit, vigília de la festa del sant. La celebració consta del llançament de petards i l’encesa de fogueres. A l’entorn rural s’encenen davant mateix de l’entrada de masies i cases de pagès i tenen un caràcter familiar mentre a l’entorn urbà s’encenen a les afores dels barris i tenen un  sentit veïnal.

Festes dels barris

La setmana següent a la de Corpus Christi, la vila de Prats de Lluçanès celebra les populars Festes dels Barris que comencen dilluns i acaben divendres. Les festes se celebren als cinc barris de la població: El dels Capgrossos, el de les Sargantanes, el dels Llangardaixos, el dels Escuraossos i el de les Salamandres. Comencen a mitja tarda amb jocs de cucanya per a la mainada i cap al tard es fa un ball popular on els veïns escullen l’hereu i la pubilla de cada barri.

Festa de Lurdes

Quart diumenge d’agost. El motiu de la festa és la celebració de l’aniversari de la construcció de la capella.

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre. Com a tot Catalunya, Prats de Lluçanès celebra l’Onze de setembre fent onejar les senyeres pels balcons i amb l’organització de diversos actes que sempre comencen amb l’ofrena de flors a Rafael de Casanovas i acaben amb una audició de sardanes.

Festa d’homenatge a la gent gran

Se sol celebrar el mes de setembre. Comença amb una missa, segueix un dinar popular i acaba amb l’actuació d’algun esbart dansaire.

Festes de Nadal

S’organitzen diversos actes i activitats per a tots els públics, tallers, el cagatió, concerts…