Prats de Lluçanès i rodalies han respost amb èxit un any més a la convocatòria de la mostra gastronòmica del Lluçanès, el TastaQmarca, i la Fira de Sant Jaume celebrats aquest cap de setmana. Una edició en què territori i proximitat han agafat protagonisme amb la bona acollida de l’Espai de Tast Km0, una novetat en el marc de la fira, que ha tingut lloc al llarg del matí de diumenge.

Isaac Romero, regidor de Fires, remarca que s’ha fet un primer pas per reconvertir la tradicional Fira del Comerç en un punt de trobada del producte de proximitat. “Creiem en el territori, creiem en el Lluçanès, i volem potenciar la visibilitat dels productors de proximitat de casa nostra i de comarques veïnes”, ha afegit.

Les especialitats i tastos dels restauradors del Lluçanès van omplir el vespre del dissabte 27 el Passeig del Lluçanès. Des de les 8 del vespre i fins a la mitjanit, olors, sabors, colors i la música a càrrec del grup Asucarson van concentrar centenars de persones en la quarta edició del TastaQmarca.

Blat forment escairat amb tonyina, arròs melós amb ànec del Lluçanès, caneló de bolet o el pastisset de full amb formatge i codonyat, van ser algunes de les especialitats elaborades amb productes de proximitat que es van poder degustar. Totes elles acompanyades amb vins de Cal Siller i les cerveses Ecoality d’Olost.

Els participants a la mostra van votar pel millor tast elaborat amb productes de proximitat i el guanyador va ser la proposta de Ca la Cinta amb el seu pastís de formatge.

La Fira de Sant Jaume es va celebrar com ja és tradició amb un bon reguitzell de parades d’artesania, entitats, firaires, botigues al carrer que van omplir el carrer Major i el Passeig del Lluçanès.

La integració dins la Fira del nou Espai de Tast Km0 va ser la gran aposta de la regidoria de Fires per tal de crear una mostra més tematitzada. D’aquesta manera, a la part del final del passeig es van instal·lar diversos productors i productores de la comarca i del territori oferint tastos i venda de productes. L’Espai de Tast Km0 doncs, va ser una zona concorreguda durant tot el diumenge al matí amb la organització de diferents activitats.

Al voltant de les 11 del matí, petits i grans van arremangar-se les mànigues per elaborar carquinyolis de blat forment, tot seguint les instruccions del restaurador de Cal Trumfo, de La Torre d’Oristà, i elaborador del receptari de blat forment del Lluçanès, Isaac Monzó.

A l’hora del vermut, aquest espai es va convertir en un tast on els assistents van poder degustar i conèixer els secrets d’elaboració de l’únic vermut de Sitges, Ca la Morisca elaborat pel Celler Díaz.

La música també va ser ben present en aquesta zona de la Fira amb les versions acústiques del duet Cris i Bruno.

D’altra banda, la 29a Festa Bastonera va recórrer el poble amb les colles d’Artés, Balsareny, Berga, Cànoves, Castellbell i el Vilar, Salou, Santa Maria d’Oló, Sant Jordi de l’ACB de Manresa i Rajadell. Al migdia, davant de Cal Bach va tenir lloc la ballada final i l’entrega de records. El món del motor també hi va ser present amb la sortida de motos antigues que va començar a les 8 del matí a la plaça Nova, on més tard van quedar exposades.

A més, aquesta ha estat una edició amb mesures implementades per millorar la sostenibilitat al poble, tot respectant l’entorn, amb la col·locació de fonts d’aigua al capdavall del Passeig del Lluçanès i la compra i reutilització de gots.

 GALERIA D’IMATGES DE LA FIRA SANT JAUME I EL TASTAQMARCA 2019