Un any més, centenars de persones han sortit al carrer per viure les esperades Festes de Sant Joan i els Elois. El Contrapàs, la Passada i les curses dels Elois són un testimoni molt viu de la tradició dels traginers del poble.

Els actes principals de la festa van arrancar el dia de la revetlla amb l’encesa del Petardàs Infantil i la cercavila infantil, amenitzada per la Txaranga Tximiletak. A les 9 del vespre es va rebre la Flama del Canigó a la plaça Nova, portada amb bici per la Unió Ciclista Lluçanès directament des del Coll d’Ares, després de ser repartida per a tot el Lluçanès.

A continuació es va llegir el manifest de la diada Nacional dels Països Catalans, l’encesa de la foguera i el repartiment de coca amb xocolata i moscatell. La nit va tancar amb el festiu ball de la revetlla.

El dia de Sant Joan es va llevar amb la 41a edició del Cros de Sant Joan. Tot i la calor, 56 corredors van participar a la categoria d’adults de la prova i al voltant d’una trentena de nens i nenes, repartits en tres categories infantils.

A la tarda, sota la buscada ombra dels plataners del Passeig del Lluçanès, l’Orquestra Metropol va oferir un el concert de tarda com a preludi del ball de gala de la nit.

A la nit, la festa va començar amb l’encesa del Petardàs des del balcó de l’Ajuntament Vell, amb la colla “I aquesta set” i la pubilla i l’hereu sortints. Tot seguit, els carreters, cavalls, mules, ases, carruatges, traginers, músics i tots els visitants es van concentrar per iniciar la cercavila i la marxa de les torxes fins a la plaça Vella, on es va fer la primera ballada del Contrapàs.

La Passada va aplegar centenars de persones que van cantar i saltar acompanyats pel Grup Orquestral de Prats de Lluçanès i la Txaranga Tximeletak. Aquesta va arribar fins a la plaça Nova on es va fer la segona ballada del Contrapàs que va fer vibrar i sentir a centenars de pradencs i visitants. Tot seguit, es va poder gaudir de l’espectacular Castell de Focs a la plaça de la Roca Xica.

Ben entrada la mitjanit, l’Orquestra Metropol va oferir un esplèndid ball de gala a la plaça Nova. A la mitja part, es van donar a conèixer la pubilla i l’hereu de Prats de Lluçanès d’enguany. Els afortunats van ser Mariona Miguela i Jordi Bartrons.

Les activitats del diumenge 25 de juny, dia dels Elois, van començar al polígon Les Saleres, on es va celebrar la Trobada de carros, cavalls, mules i ases que participarien més tard a la passada. Un bon esmorzar va donar forces als participants, que un cop ben tips, van iniciar el recorregut pels carrers del poble.

Després de la missa en honor del Sant celebrada a l’Església Parroquial, tothom va anar al Passeig del Lluçanès on es va poder degustar la coca beneïda i els porrons de barreja. Tot seguit, els assistents es van dirigir a davant de Cal Tià, on va començar la Passada de tots els carreters, carruatges, carros, cavalls, mules, ases, traginers, músics i tots els assistents fins a la plaça Vella i a la plaça Nova, on es va fer la ballada del Contrapàs.

A les 5 de la tarda, els participants de la cursa van fer les inscripcions a la plaça Nova, i tot seguit es van dirigir cap al camí de l’ermita de Sant Sebastià, on es va celebrar la centenària Cursa dels Elois. Com és tradició, el primer animal que va encetar la cursa va ser el guiatge. Hi van participar un total de 15 genets, segmentats en diferents categories: el més burro de la colla, ases, ponis, mules, infantil en cavalls i cavalls.

Un cop acabada la cursa, es va fer l’entrega de premis del concurs de cartells i de la cursa dels Elois, a la plaça Nova. Tot seguit, la Cobla Ressó va posar punt i final a les festes d’enguany amb l’audició de sardanes al Passeig del Lluçanès.

Unes festes centenàries que estan més vives que mai, gràcies a les persones i entitats del poble que col·laboren desinteressadament perquè any rere any, les Festes de Sant Joan i els Elois siguin tot un èxit.

GALERIA D’IMATGES DE L’ENCESA DEL PETARDÀS, PASSADA I CONTRAPÀS

GALERIA D’IMATGES PASSADA I CONTRAPÀS DEL DIA DELS ELOIS

GALERIA D’IMATGES CURSES DELS ELOIS