Prats de Lluçanès ha finalitzat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les 5 ubicacions que tenia previstes per cobrir part de les necessitats energètiques dels equipaments municipals. Concretament, ja estan preparades per generar energia les plaques instal·lades a les teulades municipals de l’Ajuntament Vell (6KW), l’escola bressol La Pitota (25KW), L’Espai (25KW), el Pavelló (100KW) i la Sala Polivalent (60KW). Aquestes actuacions han anat acompanyades d’altres millores: la retirada d’uralita de la Polivalent i l’aïllament del pavelló. Es preveu que aquestes accions suposin un estalvi d’uns 30.000 euros anuals pel municipi.

Un cop finalitzada l’obra de les instal·lacions del Pavelló i de la Sala Polivalent, que són les teulades que oferiran més potència, l’Ajuntament ha aprovat un conveni per cedir l’excedent d’energia a la comunitat energètica que està agafant impuls al municipi. Així, un 80% de l’energia produïda es cedirà a la Cooperativa de Consum de Prats de Lluçanès, un 5% de la qual anirà destinada a Bo Social per a les llars amb vulnerabilitat.

La Cooperativa de Consum de Prats compta ja amb prop de 100 socis i sòcies i preveu augmentar aquest número en els pròxims mesos. Els seus objectius són, principalment, generar energia renovable per al consum diari, emmagatzemar energia de forma compartida, subministrar energia al màxim número d’habitants, promoure l’economia verda i les relacions veïnals, reduir l’import mensual de la factura elèctrica i reduir les emissions de CO2. Malgrat que, en aquests moments, la cooperativa està centrada en l’energia fotovoltaica, es mostra oberta a engegar altres accions per fomentar la participació ciutadana en la transició energètica. Per fer-se soci o sòcia de la cooperativa, cal omplir aquest formulari.

L’Ajuntament es compromet a treballar per donar continuïtat a aquestes accions amb altres projectes d’energia sostenible, com un estudi de viabilitat de geotèrmia compartida, entre altres.