Sant Sebastià

La primitiva capella era una edificació de la primera meitat del segle XII, al costat del mas que rep el mateix nom. L’any 1777 el rector Antoni Vinyes construeix de nou el temple, que va quedar destruït per les guerres de començaments de segle. Les obres finalitzen a principis del segle XIX i mossèn Mirambell hi diu la primera missa el dia 27 d’octubre de 1804.

En la seva petita esplanada, cada any hi té lloc l’acabament de les curses dels Elois. Des d’aquest indret a 744 metres d’alçada es pot contemplar una magnífica vista de tot el poble de Prats.

Durant la festa dels Elois, per Sant Joan, es feien curses de Santa Llúcia Sant Sebastiàcom a proves dels seus animals i habilitats dels cavallers. Han desaparegut de les esmentades curses els guiatges, matxos guarnits amb mantes de colors i cascavells que, seguint una euga que s’engegava al davant, anaven des de Santa Llúcia fins a Sant Sebastià sense cavaller.

Era obligació ballar o puntejar el ball del Contrapàs abans de la sortida dels animals a les curses de bestiar i, per aquest motiu, l’orquestra que els acompanyava es partia i una part dels músics anava a Santa Llúcia i l’altre els esperava a Sant Sebastià on també feia una tocada a cada guanyador.

Al migdia hi ha la cercavila de les cavalleries, les quals prenen part en les curses de la tarda. A la tarda, benedicció dels cavalls, mules, ases i guiatges a l’església parroquial. A continuació hi ha les populars Curses dels Elois, al camí de Sant Sebastià.