Ballada del Contrapàs a Prats de Lluçanès

Prats de Lluçanès esdevindrà l’escenari de la 3a edició de la Contrapassada, l’aplec de colles que ballen contrapassos de Catalunya. La trobada serà el proper dissabte 15 de setembre a partir de 2/4 d’11 del matí a la plaça Vella de Prats i comptarà amb colles vingudes d’arreu del territori i amb música en directe. Els contrapassos que es ballaran seran: el Contrapàs de Prats de Molló, el Contrapàs de Sant Genís de Palafolls, el Contrapàs de Moià, el Contrapàs de Prats de Lluçanès i el Contrapàs Llarg de Ripoll, el Contrapàs Llarg de Banyoles i el Contrapàs Cerdà de Ripoll, aquests tres últims ballats per la colla de Ripoll.

Durant la mostra dels respectius contrapassos, es ballaran sardanes. I al finalitzar es farà una ballada participativa oberta a tothom. Entre les cobles participants, es comptarà amb la presència de la Cobla Sabadell, la Cobla Mínima i el Grup Orquestral de Prats de Lluçanès.

La trobada clourà amb un dinar popular als Jardins de Cal Bach a les 2 del migdia. Els tiquets del dinar es podran comprar anticipadament a l’Ajuntament, per un preu de 8€ els adults i 6€ els nens.

L’aplec organitzat per l’entitat Dansa i Tradició i l’Ajuntament de Prats, vol ser una oportunitat d’apropar el públic a la gran varietat de contrapassos existents avui al nostre territori i a la vegada de valorar-lo i preservar-lo com un element folklòric més del patrimoni cultural català.

Per aquest motiu, a banda de la ballada, el divendres 14 de setembre es farà una xerrada sobre l’expansió i decadència del ball, amb les possibles circumstàncies que el van arraconar i la seva progressiva substitució, en alguns indrets, per la sardana. La conferència “Del rest a la rotllana: història del contrapàs i la sardana” a càrrec del músic i expert en contrapassos, Carles Mas es farà a “l’Espai” a les 9 del vespre.

Com va néixer la Contrapassada?

Fins a començaments del segle XX, el contrapàs va ser un dels balls més representatius de Catalunya. Per diferents circumstàncies es va anar perdent a moltes poblacions i actualment són poques les que gaudeixen d’aquesta important mostra patrimonial, entre elles Prats de Lluçanès.

Per tal d’impulsar i divulgar el ball, l’any 2014, Carles Mas va impulsar la 1a Contrapassada a Ripoll. La primera edició va servir per recuperar el Contrapàs Llarg de Ripoll, que feia aproximadament un segle i mig que no es ballava. El 2016 es va fer a la mateixa població i va ser llavors quan es va proposar a Prats de Lluçanès que n’agafés el relleu.

Consulta el programa de la 3a Contrapassada aquí.