La historiadora pradenca, Roser Reixach va pronunciar divendres al vespre un apassionat pregó de la Festa Major durant el qual es va reivindicar el paper de les dones en la societat, la memòria històrica i va situar la cultura com a opció política revolucionària. El pregó va donar al tret de sortida a la Festa Major de Sant Vicenç que ha omplert el poble d’un cap de setmana farcit d’actes per a tothom.

Reixach, estudiosa dels costums del Lluçanès i la cultura popular, enamorada del Lluçanès, va saber captivar el públic homenatjant el nostre passat i present amb els seus record d’infantesa vinculats a Prats. Però sobretot va pronunciar un pregó en clau femenina amb l’objectiu de denunciar la poca visibilitat que les dones han tingut en els grans fets socials i històrics.

Per fer-ho ben representatiu va posar l’exemple del mateix pregó. “S’han fet 34 pregons des de l’any 1985 i només hi ha hagut 4 pregoneres en tot aquest temps. Vol dir això que no hi ha dones prou preparades per fer-lo? Jo estic ben segura que sí, però sabem que la nostra societat encara no els dona prou visibilitat”.

Un dels moments més emotius del pregó va arribar al final de l’acte quan la Roser va dirigir el públic tot cantant la Trencadansa, com només ella sap fer.

A l’inici del pregó l’alcalde Jordi Bruch, va anunciar que Llorenç Vall, que ha estat agutzil de Prats durant més de 40 anys, serà la persona homenatjada aquest dimecres durant la Trencadansa per la seva trajectòria i vinculació amb el poble.

Podeu recuperar el Pregó de la Festa Major aquí.