Després del passat cap de setmana, de plena activitat a Prats de Lluçanès, la vila de Prats de Lluçanès encara ara les Festes de Sant Joan i els Elois, amb els actes més tradicionals que caracteritzen la festa.

El dia de la revetlla de Sant Joan, ja és tradició l’inici dels actes amb l’encesa del ‘Petardàs’ i la cercavila infantil, amenitzada per la Txaranga Tximiletak. A 2/4 de 9 del vespre es rebrà la Flama del Canigó a la plaça Nova, portada amb bici per la Unió Ciclista Lluçanès directament des del Coll d’Ares, després de ser repartida per a tot el Lluçanès. La revetlla continuarà a la plaça Vella, on es llegirà el manifest de la diada Nacional dels Països Catalans s’encendrà la foguera i es farà sopar popular. El ball de la revetlla estarà amenitzat amb La Salseta i Sixtus.

 

 

El diumenge al matí, dia de Sant Joan, se celebrarà el clàssic Cros de Sant Joan, enguany, arribant a la 40a edició. Al passeig Lluçanès, l’orquestra Nova Saturno, oferirà el concert de Tarda.
A la nit arriba la part més tradicional de la festa. A partir de les 10 de la nit, al balcó de l’Ajuntament Vell hi ha l’encesa del ‘Petardàs’, que dóna el tret de sortida a la cercavila i la tradicional marxa de torxes. Aquella nit, a la plaça Vella i la plaça Nova es balla el Contrapàs.
Després del castell de focs, que finalitza la cercavila, la plaça Nova acollirà el ball de gala amb l’orquestra Nova Saturno. Serà aquesta nit quan s’escullin la pubilla, les dames d’honor, l’hereu i els fadrins de Prats de Lluçanès 2018.

L’endemà, és la diada dels Elois. Al matí, després de l’esmorzar dels carreters, se celebra amb una gran passada de carreters, mules, cavalls, ases i carruatges. També hi participen els cavalls que a la tarda participaran en les curses al camí de Sant Sebastià. La txaranga Tximiletak torna a amenitzar la passada, i a les places, es torna a ballar el Contrapàs.

A més dels actes tradicionals, la programació també està farcida d’actes per a totes les edats: els jocs gegants i l’espectacle de Quim Vila ‘Cap a l’espai sideral’, el divendres; el concert de tarda amb l’orquestra Nova Saturno i l’Espai Jove a la Sala Polivalent, el diumenge, o l’audició de sardanes, el dilluns, són alguns dels actes que farceixen la programació de les festes més populars de l’estiu de Prats.

La regidora de promoció del municipi, Montse Juvanteny, explica que “les festes de Sant Joan i els Elois signifiquen l’entrada a l’estiu a Prats, amb festes al carrer i gratuïtes, i on hi tenen cabuda activitats per a totes les edats”. Juvanteny també en destaca el caràcter de la festa: “Gira clarament entorn de la tradició d’un poble, una tradició que ha evolucionat però alhora es manté absolutament viva”. La regidora espera que “aquests dies, Prats i les Festes de Sant Joan i els Elois, siguin el punt de referència a la comarca”.

A continuació, podeu veure tota la programació de les Festes dels Barris i de les Festes de Sant Joan i els Elois (o bé descarregar-vos el programa AQUÍ):